Secretele Scriitorilor Lumii – Ludicul în Poezia Mihaelei Marilena Chițac

Motto: HOMO LUDENS

1. Momentul Acela
Într-o bună zi, ai început să scrii. Cum s-a întâmplat mai exact?

Încă din copilărie, eram fascinată de jocurile de cuvintele. Obișnuiam să creez palindromuri și să le colecționez într-un carnețel. Încă de pe atunci, mi-au ajuns în mână minuni de cărți frumos ilustrate. Odată am primit în dar de la părinții mei, o carte ce avea să devină favorita mea – un volum de poezii și cântece. Avea personaje uimitoare care aparțineau lumii animalelor și păsărilor. M-au impresionat atât de mult încât am simțit nevoia să mă exprim și am încercat să compun propria versiune a acelor poezii.

      2. Arta Este Muncă

        În ce constă munca ta de scriitor? Care sunt cele mai mari provocări ale prezentului?

        Pe lângă activitatea mea ca editor, autor de manuale și traducător al diverselor cărți, în special în domeniul artelor, munca scriitoricească a constat în efortul depus pentru a crea poezii originale. Fiindcă în zilele noastre, trebuie să te străduiești mult pentru a fi recunoscut ca poet, atât de lumea literară, cât și de public. Întrebarea este pentru cine scrii… Care este publicul tău cititor? Iar dacă scrisul este o aventură misterioasă, ei bine, este foarte important să ții ochii, urechile și mintea deschisă… pentru a afla mai multe despre tine însăți. Așa se face că, eu una am început să scriu poezii și rime pentru copii, precum și poezie pentru categoria adultă.

          3. Care sunt proiectele tale reprezentative? La ce proiecte lucrezi?

          Am început recent un proiect de poezie pentru copii care este gata să fie materializat într-un       e-book la Editura e-Publishers din București, România. O colecție de rime și alte poezii compuse în ultimii ani pentru nepoții mei, trebuie să recunosc. Titlul său: KARAOKE KIRI KI.

          4. Aroma Creației

            Descrie un miros care te transportă imediat într-o oază de inspirație sau creativitate. Ce emoții îți evocă și cum influențează procesul tău creativ?

            Presupun că parfumul de vanilie sau de ulei de migdale ar putea declanșa o reacție copleșitoare în mine, care ar putea influența dispoziția mea și indirect compozițiile mele. Depinde în mare parte de acel moment special. Totuși, simt nevoia să mă exprim, indiferent de mirosul atrăgător perceput în jurul meu.

            5.

            1. Cerneală și Intimitate

            Cum te face să te simți actul de a pune stiloul pe hârtie sau degetele pe tastatură, la un nivel profund personal?

            Aș spune atingerea suavă a unui obiect metalic, dacă vârfurile degetelor mele sensibile ar putea vorbi. Obișnuiesc să scriu cu stiloul, făcând schițe pe marginea hârtiei. Se pare că mă bucur         să-mi găsesc inspirația desenând litere, într-un stil caligrafic, în timp ce încerc să-mi adun ideile. În același timp, mă bucur de progresele tehnologice și nu ezit să folosesc tastatura computerului pentru a-mi servi scopurile literare în mod temeinic, chiar dacă, într-un ritm mai lent.

            6. Armonia Tăcerii

              A existat vreun moment în creația ta, când tăcerea a vorbit mai tare decât cuvintele? Care au fost circumstanțele și cum te-a marcat acea experiență?

              Poezia este pentru mine chiar aceasta – expresivitatea viziunii mele, a tăcerii mele. Plimbându-mă în pădure, dintr-o dată m-am regăsit în singurătate, într-o cu totul altă lume. O clipă de uimire și visare. O tăcere atât de profundă, încât o puteam auzi. De obicei, cuvintele vorbesc în mintea mea și am nevoie de liniște. Stau nemișcată încercând să captez freamătul acela, corpul și forma vorbelor.

              7. Paleta Visurilor

                Ce culori domină spectrul tău artistic și cum reprezintă acestea, diferitele fațete ale imaginației tale?

                Artistă fiind, poeziile mele afișează o reprezentare picturală a realității, filtrând culorile (senzațiile) printr-o retină personală extrem de flexibilă. Fiecare culoare îmi umple celulele cu bucuria de a se răspândi în jur, în lume. Imaginația mea curge și transcende dincolo, în lumea exterioară. Frazele corespund unei infinități de nuanțe și se combină într-un fel de cântec poetic “undeva peste curcubeu”. În funcție de subiectul și atmosfera lor, poeziile mele sunt dominate de culori impresioniste: reci și calde, care pot sugera cât mai multe fațete posibile ale personalității mele.

                8.

                1. Pana Vulnerabilității

                Dezvăluie-ne un adevăr și/sau o vulnerabilitate în legătură cu tine.

                Cum contribuie actul de a-ți expune gândurile cele mai intime, la identitatea ta artistică?

                Ca artist și poetă, am fost întotdeauna o persoană sensibilă. În timpul studiilor, mi-am dat seama că mă descurc mai bine cu un penel sau o pană decât vorbind cu prietenii mei. Așa am ajuns să fiu încrezătoare să-mi dezvălui adevărata natură. Acum pot să expun esența mea interioară prin lucrările mele de artă și poeme, în public, fără să mă simt jenată. Rezultatul este fantastic! Și oricine poate beneficia de compozițiile mele originale. Sunt fericită să împărtășesc sentimentele mele, gândurile mele cele mai intime și experiența bogată, cu cei interesați.

                9. Simfonia Umbrelor

                  Există vreun personaj sau o temă din scrierile tale care încorporează partea întunecată a psihicului tău? Ce ai învățat scriind despre fricile, dorințele sau vibrațiile respective?

                  Un fierar este Bestia din patul meu de fier în timpul celor mai reci nopți de insomnie petrecute în întuneric. Aruncându-mă și răsucindu-mă pe salteaua mea plină de armate de furnici, invoc spiritul Fierului să mă țină strâns în brațele lui puternice, să-mi dea putere și rezistență pentru a rezista până a doua zi. Într-o anxietate perpetuă a necunoscutului, mă trezesc dimineața împiedicându-mă de grămezile de jucării stricate care îmi întind capcane, făcându-mă responsabilă pentru dezordinea din camera mea. Încercând să găsesc o scăpare, încep să recreez o lume ideală în mintea mea, organizând și punând piesele la loc în lucrările mele literare.

                  Cumva, umbrele din psihicul meu se dovedesc a fi destul de ingenioase.

                  10.

                  1. Ecouri ale șoaptelor din copilărie:

                  Amintește-ți o amintire din copilărie care rezonează cu tine ca scriitor. Cum se manifestă ecourile experiențelor tale timpurii în lucrarea ta de astăzi?

                  Mă pot vedea pe mine însămi, copilă, pe la vârsta de șase ani, urcând scările către podul casei vechi, explorând spațiul. Era un coridor îngust cu camere de închiriat și nu ar fi trebuit să ajung acolo. Deodată, am găsit o cameră cu o cheie mare de fier în lacăt. Îmi amintesc că m-am împiedicat și am făcut zgomot. Într-o clipă, ușa misterioasă s-a deschis scârțâind, și am putut să văd un pitic cu o față bătrână și ridată privindu-mă la fel de surprins ca și mine. Am strigat sălbatic, ceea ce a alertat toți vecinii mei și au chemat-o pe mama. Apoi, m-am simțit rușinată și am fugit. Deși acea locuință a fost demolată curând după aceea, în regimul comunist, memoria ei umbrită încă mă bântuie, oferindu-mi temeri și neliniști. Poate că întâlnirea neașteptată mi-a stimulat propensiunea de a crea compoziții într-un stil gotic întunecat. A declanșat un fel de răspuns creativ la meditația mea și mi-a modelat personalitatea.

                  11.

                  1. Melodiile Memoriei

                  Dacă amintirile tale ar fi compuse ca o partitură muzicală, ce instrument ar reprezenta cele mai prețioase amintiri creative?

                  Cum te influențează melodiile din trecut în procesul creativ?

                  Poate melodiile memoriei mele se potrivesc cu sunetul tobelor, precum în acest poem recent:

                  INFERNALIA

                  infern asurzitor

                  pe munte

                  bat tobele

                  harababura

                  aha-ha-ha

                  anunță infernalia

                  clocot hohotitor

                  fără măsură

                  urna își scutură cenușa

                  din inimile arse

                  munte de scrum și ură

                  12.

                  1.  Dansul Scrisului

                  Dacă stilul tău scriitoricesc ar fi un dans, care ar fi ritmul și tempo-ul?

                  Cum reflectă cadența propozițiilor tale, bătăile inimii?

                  În universul meu feminin, ritmurile, cadența și ecoul acustic sunt la fel de importante ca substratul ideatic. Bătăile ritmice imaginare ale aripilor relansează un dans rock & roll în majoritatea poeziilor mele. Există și multă tensiune și improvizație. Mențin ritmul alert, deoarece bătăile inimii mele sunt cât se poate de rapide.

                  13.

                  1. Exercițiu de Admirație

                  Ce scriitori admiri? Care sunt cărțile tale preferate?

                  Iată o listă scurtă a scriitorilor și titlurilor de cărți preferate:

                  Cartea Nonsensurilor de Edward Lear; Alice în Țara Minunilor de Lewis Carrol; Portretul lui Dorian Gray și Prințul Fericit și Alte Povești de Oscar Wilde; Poemele lui Edgar Allan Poe (Corbul, Annabel Lee, Ulalume, Clopotele etc.); eseul Eureka, Un Poem în Proză; povestiri scurte (Povestiri Grotești și Extraordinare; Prăbușirea Casei Usher, Crimele din Rue Morgue; Gândacul de Aur; Morții Vii etc.); Colosul și Alte Poeme de Sylvia Plath; Ariel; Eseurile și romanele Virginiei Woolf (Doamna Dalloway; Spre Far; Orlando; Valurile).

                  14.

                  1. O Întrebare Indiscretă

                  Cu ce autor influent sau figură inspirațională din viață, trecută sau prezentă, ți-ar plăcea cel mai mult să împarți o ceașcă de ceai și o conversație captivantă?

                  Ar fi mai bine să o aleg pe Erica Jong, o poetă, romancieră și eseistă americană contemporană, pentru a împărtăși cu ea bucuria unei cești de ceai oriental și a avea o conversație captivantă despre poezia feminină, având în vedere personajul ei istoric Sappho, renumita poetă a Antichității în Saltul lui Sappho, un roman care m-a inspirat mult.

                  15.

                  O Poveste în Zece Cuvinte.

                  Un creator creează o creație creață despre ființă și neființă.

                  (În original: A storyteller tells a tall tale of life and death.)

                  16.

                  Un Fragment Preferat din Creația Ta

                  INVITAȚIE

                  strada s-a prefăcut

                  în iaz

                  lasă deoparte umbrela

                  și pelerina ta de ploaie

                  intră să te adăpostești aici

                  curaj!

                  poarta-i întredeschisă

                  o invitație în surdină

                  cu acompaniament

                  discret de jazz

                  deschide ușa larg

                  și treci de prag

                  acomodează-te

                  cu atmosfera fină

                  intră în galeria mea

                  unde te poți refugia

                  de căutare ostenit

                  în contemplare…

                  ploaia deja s-a oprit

                  de azi faci parte

                  dintr-o colecție aparte…

                  17.

                  Date de Contact

                  Cum poți fi contactată?

                  By email mihaela@chitac.ro

                  18.

                  Blog/Pagină de Autor/Profil de Social Media

                  Unde putem citi creațiile tale?

                  Iată adresa blogului meu, dar, în general, poeziile mele sunt scrise în limba română. Sunt și pe Facebook, unde îi resimt supliciile, după cum puteți afla din versurile următoare:

                  FACEBOOK, DRAGUL MEU

                  Facebook, dragul meu, pare de prisos

                  în timp ce-ți urmez traseul vâscos

                  legată la ochi, să-ți fiu de folos!? poate-i doar un morb

                  eu sunt mai stângace, tu îmi dai aplomb.

                  știu că minți, trișezi în tot ce faci tu

                  mi-ai dat rendez-vous, vrei să consemnezi

                  pe-o foaie de bloc și să o semnezi?

                  îmi va fi de-ajuns, mă ții în chirie

                  îți voi da dreptate într-o melodie dedicată ție

                  tu scoți la iveală lumea mea banală

                  cred că e o boală, dacă nu ai școală

                  lasă-mă să plec, să mă duc în lume,

                  tu mă ții legată de o interfață

                  ești o provocare, iluzie în masă

                  în fața mulțimii, demon fără nume

                  ai carte, ai parte de cărți cu renume.

                  de câte ori intru cu fața spre tine

                  mă pui să semnez deși nu-mi convine…

                  19.

                  Ce anume ai vrea să transmiți unui editor/scenarist/producător de film sau unui alt scriitor?

                  Unde pot fi citite creațiile tale în limba engleză?

                              Aș dori să transmit ideea că a te scufunda în poezia mea este ca și cum ai pleca într-o aventură misterioasă, purtat mai departe pe aripile imaginației. Poeziile mele sunt întotdeauna însoțite de ilustrații semnate de mine, un argument în plus, pentru a fi traduse și publicate de o casă de editură specializată. Deocamdată, creațiile mele nu au fost traduse în engleză, din motive ce țin de dificultăți stilistice (rime și asonanțe, aliterații, jocuri de cuvinte, onomatopee, ecou mimetico etc.).

                  Prezintă-ți scrierile în câteva cuvinte.

                              Până acum, am publicat 13 cărți de poezie. Scrierile mele poetice pot fi receptate din două perspective: pe de o parte, se adresează copiilor, și de aceea, versurile sunt scrise într-un spirit jucăuș, iar pe de altă parte, se adresează persoanelor care cred că arta poeziei vorbește sufletului. Într-un efort de esențializare, tind să transform comunicarea într-o materie plurivalentă, purificând concretul într-o sublimare spirituală permanentă. Datorită lumii spectaculoase a legendelor și miturilor ancestrale, încerc să creez o mitologie personală din elemente ale lumii reale combinate cu imaginarul, într-un joc de magie, care evidențiază simbolismul universal al creaturilor. Pentru mine, elementele primordiale care compun lumea înconjurătoare (cer, apă, foc, pământ, aer) exercită o fascinație irezistibilă, un farmec neobișnuit, pe care sunt nerăbdătoare să-l transmit prin poemele mele și cititorilor mei.

                  20.

                  Jarul de pe Urmă

                  Imaginează-ți că ai ajuns la sfârșitul unui proiect literar.

                  Cum te simți când scrii ultimele cuvinte?

                  Este o ușurare să termini proiectul vieții tale. Chinurile creației sunt bine cunoscute. După finalizarea unui proiect literar important, este natural să simți o bucurie covârșitoare. Cu toate acestea, un astfel de sentiment pozitiv poate fi modificat oricând de o altă doză de neliniște în încercarea de a contura proiectul meu viitor.