Snapchat Selfie with cherry flowers. Grayscale Image. Photo by Julia Kalman

Despre efectul Dunning-Kruger

Upload pe AMAZON, indie author, traditionally published author, digital marketing, social media advertising, daily prompt, SEO sau CEO… sunt termeni care produc o mulțime de confuzii. De aceea, este important să ne documentăm și să ne actualizăm cunoștințele cât mai des.

Indie author nu are legătură cu India, ci este diminutivul lui independent author. “Un autor independent este un scriitor de cărți de ficțiune, non-ficțiune sau poezie, care își publică propriul material și își păstrează și controlează drepturile de publicare. Spre deosebire de autorii care publică o carte pentru familie, prieteni sau comunitate, un autor independent (dorește să) trăiască din scris și publicare de cărți.” 😊

Revenind la efectul Dunning-Kruger, acest fenomen psihologic descrie o tendință a indivizilor mai puțin calificați de a-și supraestima abilitățile, în timp ce indivizii mai calificați tind să le subestimeze.

Ei bine, de regulă, scriitorii au o doză sănătoasă de încredere în propriile abilități. Și asta, nu este neapărat un lucru rău – încrederea în sine este necesară atunci când vine vorba de a împărtăși munca ta cu alții și de a te autodepăși.

Cu toate acestea, este important să recunoști că poate există zone în care încă poți să progresezi. Și dacă nu ești atent, credința în propriul tău geniu neînfrânat, 😜 te poate împiedica să avansezi.

Fie că este vorba de critică, poezie, proză, ficțiune sau non-ficțiune, efectul Dunning-Kruger reflectă foarte bine amatorismul – practic, cu cât ești mai plin de tine și critic la adresa celorlalți, cu atât ești mai slab. De regulă, Efectul Dunning–Kruger este stabilit comparând evaluarea personală cu performanța obiectivă.

Cu ani în urmă, am citit despre efectul Dunning-Kruger, iar ideea s-a suprapus destul de bine unui sindrom cauzat de anturajul narcisist. Subliniez însă, a meritat și merită să fiu modestă, mai ales, conștientă fiind de valoarea învățării continue. Fie că este vorba de lecturi, de a urma cursuri sau de a căuta feedback, am știut și știu că întotdeauna există loc de mai bine. De aici, au rezultat și greșeli. De pildă, greșeala de a rescrie romanul “Antimemoriile unei Muze de cel puțin șapte ori (?), pe parcursul a unsprezece ani – așa a fost să fie, iar textul a pierdut din prospețime. Și acum, îmi rescriu textele, editez, dar îmi prețuiesc mai bine timpul.

Dincolo de greșelile din trecut, și în prezent, caut noi experiențe de învățare. De pilda, ainte sa incep scrierea unei noi creații literare proprii, citesc 70 de cărți și particip la cursuri, îndeosebi legate de aspectele care m-ar putea transforma într-o bună zi, într-un indie author de succes.

Efectul Dunning-Kruger poate fi o capcană periculoasă, dar cu o doză sănătoasă de auto-reflecție și dorință de perfecționare 😊, vom fi mai bine pregătiți să navigăm în această lume virtuală și să creăm cea mai bună operă a noastră… poate chiar o capodoperă 😉❤️


%d bloggers like this: