Collage with flowers. Photo by Luna Popescu

Trucuri Creative (7)

Pentru a citi dramele lui Schiller, în limba germană, în original, în urmă cu vreo zece ani, am avut nevoie de un dicționar francez-român. Pentru că Schiller, om al timpului său, folosea multe franțuzisme și scria în germfrancă.

Drept să spun, de-a lungul anilor m-a bătut gândul să scriu în sistem binar, în esperanto sau în limbaj java… cât despre romgleza cea pârâtă și persiflată, ce să mai zic? Personajele cotidiene o vorbesc, construind un discurs bilingv, vioi și melodios, care ne pune un pic pe gânduri.

Departe de a fi doar o fiță sau un artificiu literar, romgleza e necesară în virtual, pe net, mai ales, când accesăm motoarele de căutare. De aceea, în cele ce urmează, folosesc barbarisme.

Revenind la frământările legate de manuscrisul la care lucrez acum, voi încerca să trec în revistă tehnici de construirea personajelor. Cu ani în urmă, am dezvoltat o serie de personaje, pornind de la imagini mentale, căutând pe google, poze care să le corespundă, iar apoi, supunându-le unui interviu complex.

  1. Google search (căutand, de pildă: “nasty redhead”)
  2. Interview (part one)

https://www.16personalities.com/free-personality-test

3. Interview (part two)

https://thewritingkylie.com/blog/get-to-know-your-characters-with-character-interviews-115-questions

4. Interview (part three)

https://www.vanityfair.com/magazine/2000/01/proust-questionnaire

5. Background story (imaginăm trecutul personajului “nasty redhead”)

6. Future story (imaginăm viitorul aceluiași personaj)

Pregătirea acelei serii de romane a durat un an de zile, am scris mult, dar nu am fost mulțumită de rezultat. Poate voi avea mai mult succes acum…

Btw, sunt curioasă ce anume poate oferi un generator de personaje. Vom descoperi împreună, în articolul următor.

VA URMA.


%d bloggers like this: