JURNAL ILUSTRAT: O seară cu Luna

Care Luna? Luna Popescu, desigur, colega mea de la Clubul Scriitoarelor și foarte buna mea prietenă. Suntem flexibile, contradictorii, deseori enervante, dar perseverente. Petrecem mult timp împreună, la evenimente culturale sau la Club. Luna scrie, compune, interpretează, pictează, fotografiază și filmează. Mai multe despre ea, într-un alt articol.

Pe 16 mai Luna m-a invitat în oraș. Mai întai am fost la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea cărții „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee“ de Tatiana Niculescu, un volum “fascinant în care autoarea reconstruiește, din documente de arhivă, scrisori inedite, memorii, jurnale și mărturii ale contemporanilor, culisele celui mai stăruitor scandal politic din istoria interbelică a României.”

 

 

 

Vorbitori: Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu și istoricul Alina Pavelescu.

“Pe fundalul prăbușirii imperiilor și a monarhiilor, între noile granițe ale României Mari, viața politică e zguduită de o poveste de dragoste. Prințul moștenitor fuge în lume, în plină epocă antisemită, cu o femeie cu origini evreiești. Despre ei și povestea lor se va vorbi necontenit timp de decenii. Legionarii și, pe linia lor, comuniștii îi vor descrie în contururi îngroșate de ură, invidie și resentiment. Presa internațională va căuta să-i situeze când în descendența marilor iubiri interzise, când în anticamera unor tenebroase intrigi și comploturi politice. Vor fi condamnați de toți, bârfiți, hărțuiți și defăimați în ziare, în manuale și în cărți de istorie. Vor rămâne împreună în ciuda tuturor. Ce se află însă dincolo de bârfe și clișee și ce ascund ele sub masca discursului patriotard, antisemit sau moralizator? Ar fi fost istoria României cu totul alta fără dragostea lui Carol II pentru Elena Lupescu?“ (Tatiana NICULESCU)

După eveniment am mers la Paul – Universitate, tot la invitația Lunei. Eu am devorat un Macaron Framboise și un Macaron Frappe Vanilie, iar ea a savurat o Quiche Lorraine și o Tarte Myrtilles, în timpul unei discuții despre călătoria in timp.

💙 A fost o seară splendidă! Mulțumesc, Luna Popescu 💙!

 

 

 

photo credits: Luna Popescu

 

 


%d bloggers like this: