Poeta Elena Drăgoi debutează în proză, cu acest volum, alcătuit din două microromane fragmentate, cu o scriitură intensă, care anunță o evoluție interesantă.
Vârtejul amețitor al lumilor corporatiste poate că l-ar mai fi prins câțiva ani în mrejele lui, însă în el începeau să izvorască deja alte aspirații, cu rădăcini fie în sentimentul lui de vinovăție, fie într-un fel de conștiință colectivă ce o posedă mulți indivizi. Sentimentul de empatie față de ceilalți semeni, dorința de a aduce contribuția în lume și de a lăsa ceva în urmă, toate acestea nu puteau fi realizate crescând cifrele de afaceri ale unor firme și îmbogățind câțiva oameni interesați doar de propriile țeluri.
Personajul Desya a escaladat rapid treptele sociale. La treizeci de ani, lumea corporatistă pare să se năruiască în jurul său. Se agață de un deja-senti – atracția stârnită de o anume femeie, care îi amintește de o iubire adolescentină. Sentimentul are forța unui portal temporal, dar este o capcană, iar revederea aceleia adâncește sfâșierea sinelui.
Nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne lăsăm conduși de dramatismul autoarei, de cruzimea instinctelor și ruminațiilor, să rememorăm cum eram pe când iubeam, iar nimeni și nimic altceva nu mai conta pentru noi.
Poate toate persoanele trecutului făcuseră un pact cumva să coexiste doar împreună, cele bune să nu se separe niciodată de cele dureroase iar prezentul să se nască constant sub această umbră a dualității. Poate Camelia semăna prea bine cu Dalina lui din adolescență și îi trezi sentimente mai vechi. […] Desya o găsi pe Dalina la o brutărie. Lui Desya i se părea cam ciudată situația, se așteptase să o găsească în vreo librărie sau poate chiar deloc. Își imaginase că Dalina plecase de mult de acolo căci orașul adolescenței nu mai era așa cum și-l amintea, peste tot părea să troneze doar haosul și sărăcia.
Este o carte alertă și șocantă.
– Ai auzit, mă, de aia de la brutărie ce-a pățit? zise unul dintre ei.
– Care mă, bruneta aia? Acolo nu e, bă, brutărie, e o cofetărie, parcă.
– Aia mă, cică au tăiat-o aseară pe față unii, când ieșea de la ea de acolo. Nu s-a atins nimeni de ea până acum, că era mai școlită și cu relații. Dar i s-a pus pata băiatului lu’… cum îl cheamă, mă, pe ăla care avusese baruri pe la noi înainte… știți, mă, de le-a închis apoi.
Deloc întâmplător am vorbit despre un portal temporal, fiindcă din acel punct, ficțiunea se eliberează de constrângerile cronologiei și se dezvoltă cu o forță de invidiat.
Dintre personaje l-am pomenit doar pe Desya, fiindcă este personajul central. Iar dacă trecutul său este povestea multor orășeni veniți de la sat, prezentul său se suprapune prezentului nostru. Este un personaj fermecător, un puști blonziu și pistruiat, care are felurite ocupații până își depășește condiția și ajunge într-o poziție privilegiată. Doar aparent avem de-a face cu un bildungsroman, fiindcă evoluția își devorează protagonistul și își surprinde cititorul la fiecare pagină. Criză identitară, criza socială și criza globală se înlănțuie, iar autoarea se dovedește a fi o fină cunoscătoare a naturii umane, dar și a acestor fenomene actuale.
De fapt actualitatea este una dintre calitățile acestei cărți, marcată de temele momentului: jungla corporatistă, nutriție, natalitate, ecologie, construită în jurul unor personaje în care ne putem regăsi cu ușurință și care ne seduce printr-o scriitură nealterată, cu accente violente.
Scăderea treptată a natalității începuse încă de prin 2020, oamenii nemaipunând accent pe familie și urmași, nemaivăzându-le utilitatea. Așa că ei își redirecționaseră atenția și prioritățile pe lucruri materiale, vrând mereu mai mult și mai mult și temându-se mereu să nu piardă tot ce aveau.
Publicat în 2019 de Editura Hoffman
Data apariției: Februarie 2019
Număr pagini: 304
Cartea poate fi comandată online, info pe pagina de FB, https://www.facebook.com/PovestileDianei2019/
de același autor: https://www.libris.ro/emotiile-dianei-elena-dragoi-978-606-8814-29-2–p1163116.html
”Emoțiile Dianei”
Cod: 978-606-8814-29-2
An aparitie: 2017
Autor: Elena Dragoi
Categoria: Poezie
Editia: Necartonata
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Format: 130 x 200 mm
Nr. pagini: 112